Syskonen Magnusson från Gustavsberg

På Mariagatan 1 i Gustavsberg föddes min farfar Ture och de flesta av de fjorton syskonen Magnusson. Under tjugo år, från 1884 till 1905 - det är drygt 20 år mellan den äldste sonen Oskar och yngsta dottern Iris. Johanna Krans och maken Gustaf Magnusson hade en ständig kamp för att få det att gå ihop för den stora och växande familjen. Som mest var de två vuxna och tio barn i lägenheten på Mariagatan.


Gustaf och Johanna, 1890-tal

Mariagatan 1 i korsningen mot Villagatan, 1940-tal

Ett av de gulputsade "Mariahusen" längs Mariagatan i Gustavsberg

Exempel på planlösning i "Mariahusen", lägenheter med ett rum och kök.


Fyra av syskonen dog tidigt; Bertha Gertrud Amalia (1890-1890), Fritz Conrad Emanuel (1894-1895), Signe Wilhelmina Amalia (1895-1897) och Signe Amalia Evelina (1899-1901).

Övriga tio syskon föddes och växte upp i Gustavsberg, innan faderns alltför tidiga bortgång 1913 i lungtuberkulos. Därefter tog modern ensam hand om de yngsta barnen, Mary 16, Fritz 13, Eva 11 och Iris 8 år. Johanna bodde kvar i Gustavsberg tillsammans med sin yngsta dotter fram till sin egen död 1938. Syskonen bidrog i olika grad till försörjningen. Min egen farfar Ture Magnusson skickade exempelvis pengar med jämna mellanrum till sin mor i Gustavsberg.


Johanna Amalia, troligen 1930-tal


Oskar Theodor Emanuel (1884-1946)

Den äldste sonen Oskar Magnusson blir kvar i Gustavsberg och liksom sin far anställd vid porslinsfabriken som arbetare och senare maskinist. Han gifter sig 1910 med Alma Lindskog och de får tre barn. De är under 1930-talet bosatta på Kattholmen och därefter i Strandvillan. Enligt uppgift från Gustavsbergs vänners digra bildarkiv ska båten på bilden nedan ha tillhört Oskar Magnusson. Vid blomsterbordet på fotografiet längst ner sitter hustrun Alma på sin 50-årsdag. (Samtliga fotografier från Lennart Backmans bildarkiv)



Oskar Magnussons båt


Gerda Amalia Theresia (1886-1939)

Äldsta dottern Gerda Magnusson gifter sig 1908 med Herman Källman. Året därpå får de sonen Gustaf Herman. Ett par år senare, 1912 flyttar familjen till Gävle, där maken fått arbete som förman och senare verkmästare vid den då nystartade Gefle Porslinsfabrik. Sonen blir senare major, försvarsassistent och överstelöjtnant. Bilderna nedan visar ett arbetslag vid Gefle Porslinsfabrik, sorgebrevet efter Gerdas bortgång 1939 samt sonen som ung officer vid I14 i Gävle.


Arbetslag på Gefle Porslinsfabrik



Gustaf Rudolf Emanuel (1887-1936)

Sonen Rudolf Magnusson flyttar som 20-åring till Stockholm. Han bor på Skånegatan på Söder och jobbar som lagerarbetare. Han gifter sig 1914 med Alfrida Haglind och de får fyra söner tillsammans. De flyttar till Bomhus i Gävle där han får arbete på Korsnäs nybyggda sulfatfabrik i Karskär. Efter skilsmässan 1935 jobbar Gustaf Rudolf en kort period på bryggeri innan han går bort i cancer 1936. Både han och hustrun är begravda på Bomhus kyrkogård. Fotografiet visar Korsnäsverken år 1915.


Fotografi: Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB / Länsmuseet Gävleborg

Erik Anton Emanuel (1889-1952)

Sonen Anton Magnusson arbetar som eldare på olika ångfartyg under åren 1909 till 1922. Bilden på lastfartyget S/S Erik, nedan, skickar han som vykort från Bremen 1912, hem till sin far Gustaf på Mariagatan 1 i Gustavsberg. Han skriver:

Bremen den 31/5. Bäste Far. Jag kan just omtala att i dag är det bättre med benet. Många hjärtliga hälsningar medföljer till eder alla. Tack. Anton 

Hans resor tar honom runt i Europa, bland annat till Riga, Antwerpen och England, men också till mer avlägsna farvatten, som Amerika, Ostasien och Australien. Med S/S Australia kommer han till Australien 1913. Den 24 oktober ligger de för kaj i Adelaide, då han tillsammans med en kamrat rymmer från skeppet. I fartygsliggaren står antecknat "Rymd i Adelaide". Ett knappt år senare dyker han upp igen på en båt i Härnösand. Han är tillbaka från äventyret i Australien och har uppenbarligen gett upp eventuella planer på att lämna Sverige. Han fortsätter att arbeta på olika båtar fram till januari 1922, då han slutligen mönstrar av i Stockholm.

Han gifter sig 1931 med Ingeborg Hellström. De får tillsammans tre barn och bosätter sig i Åkersberga. Han använder nu sitt första namn, Erik (även om syskonen fortsätter att kalla honom Anton). Han arbetar som målare, fram till sin död 1952.


En av sjömännen på bilden är förmodligen Anton Magnusson


Otto Werner Emanuel (1891-1968)

Sonen Werner Magnusson arbetar som 18-åring på porslinsfabriken i Gustavsberg, men flyttar snart till Nacka, därefter Vaxholm och sedan till Söder i Stockholm där han arbetar som stationskarl. Han gifter sig 1916 med Linnéa Johansson och de får en dotter.

År 1923 lämnar Werner hustrun och dottern och reser med S/S Drottningholm till Amerika. Den 25 september stiger han i land i New York för vidare färd mot slutmålet, Kenosha i Wisconsin. Hustrun Linnéa flyttar nu hem till sina föräldrar i Alborga, Vendel i Uppland. I församlingsboken står det antecknat:

Hustru med 1 dotter, (make) Otto Werner Emanuel Magnusson, som rest till Amerika, genom kyrklig vigsel 15/4 1916 förenad med stationskarlen. 

Linnéas far dör i juni 1924 och i början av september flyttar hon och dottern till Mistelvägen i Brännkyrka. Ett drygt år efter att han åkt, återvänder Werner från Amerika och till sin familj. De bor därefter i Spånga på 1940-talet och senare på Svarvaregränd i Solna. Werner går troligen bort under första hälften av 1970-talet.


Sönerna Werner (t.v.) och Ture (t.h.) tillsammans med mor Johanna, farmor Fredrika och far Gustaf.

Axel Ture Emanuel (1893-1972)

Sonen Ture Magnusson börjar som 16-åring arbeta på porslinsfabriken i Gustavsberg. År 1914 kommer han till I14:s regemente i Gävle. Han vidareutbildar sig till sjukvårdskorpral och tillbringar totalt tre år som anställd vid regementet (1914-1917). Under en period är han även vid Sjukvårdskompaniet vid T3 i Sollefteå. Hans mor Johanna skickar kort, hon skriver:

Gustavsberg 28/6 1916. Tack för korten, vi har hälsan och mår bra allesamman, hoppas även att du gör det. Det skulle vara roligt att få veta när du kommer hem, du är välkommen när som helst. Många kära hälsningar till dig från oss alla. Från din mamma.


Vykortet Johanna skickade till sonen Ture i Sollefteå

Efter militärtiden bor han ett par år hos sin storasyster Gerda och hennes familj i Hemlingby, Gävle. År 1919 flyttar de alla till en lägenhet i Albion 10 och Ture börjar arbeta på Gefle Porslinsfabrik, liksom sin svåger Herman Källman. På fabriken träffar han sin blivande hustru Linnea Eriksson och de får en son 1920. De gifter sig på annandag jul 1922 och flyttar till egen lägenhet, först i Albion 30 och därefter i Albion 24. Totalt får de fyra barn tillsammans. Ture är politiskt engagerad och aktiv i Grov- och fabriksarbetarförbundet, avdelning 46, under en period som ordförande. Följande runa respektive redovisning från begravningsakten stod att läsa i tidningen:

Förre porslinsarbetaren Ture Magnusson, Gävle, avled på måndagen vid nära 79 års ålder. Den bortgångne var född i Gustavsberg utanför Stockholm men Gävlebo sedan 1919. Han slutade med förtidspension från Gävle porslinsfabrik efter att ha varit anställd där under 30 års tid. Magnusson var fackligt intresserad och på sin tid ordförande inom sin avdelning. Närmast sörjande är makan Linnéa, född Eriksson, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

- i Uppståndelsens kapell i Gävle på lördagen förre porslinsarbetaren Ture Magnusson. Officiant var komminister Nils Apelgårdh och musikdirektör Erik Magnusson medverkade vid orgeln. I koret paraderade Svenska Fabriksarbetarförbundet avd 46 Gävle med florbehängd fana. Förman Gösta Wallinder framförde Gefle porslinsfabriks AB tack för mångårigt troget arbete. För avd 46 tackade ordföranden Åke Bengtsson.


Sollefteå(?), Ture längst t.h.


Linnéa med barnen i Albion 24


Mary Charlotta Amalia (1897-1989)

Dottern Mary Magnusson börjar arbeta på porslinsfabriken i Gustavsberg redan som 13-åring. Hon gifter sig 1917 med muraren och senare nämndemannen Oskar Pettersson och de får tre barn. De är bosatta i Gustavsberg förutom under en period runt 1940 då de bor på Söder i Stockholm. Både Mary och Oskar vilar på Värmdö kyrkogård.


Mary

Arbetslag på tryckeriet på utflykt. Mary med dragspelet.

Fritz Viktor Emanuel (1900-1989)

Sonen Fritz Magnusson flyttar även han till Gävle och arbetar från 1924 som murerihantlangare. Han gifter sig 1932 med Gerda Toms från Mora, som han träffat hemma i Gustavsberg. De bosätter sig i Bergkarlås i Dalarna, där Fritz under många år arbetar som eldare och senare skogsarbetare. De får tre söner. Både Fritz gick 1989 och Gerda 1990.

Gerda skriver i januari 1934 ett brev till sin svåger Ture och svägerska Linnéa i Gävle. Hon skriver:

Bergkarlås den 9 jan 1934. God fortsättning på det nya året! Jag får nu skriva några rader och tacka så hjärtligt för porslin som jag fick till jul, det var ju så bra alltihop. Jag har varit till Gustavsberg under jul, for dit den 14 december och for hem den 5 januari. Fritz var ledig under nyårshelgen, annars jobba han ju hela tiden. Jag har ju varit i Gustavsberg så länge förut så jag hade så många bekanta, vi var ju hos Farmor och Iris. Jul fira vi ute hos Eva, det var så trevligt. Det blev så långsamt nu när vi kom hem igen. Jag skulle hälsa så mycket från Fritz och tacka. Får se när vi får träffa dom därnere nästa gång, det är så lång resa när Sven är så liten. Ja nu får jag sluta, med många hälsningar från Gerda, Fritz, Lill-Sven.


Eva, Iris och Fritz

Eva Maria Amalia (1902-1998)

Dottern Eva Magnusson, född på julafton 1902, vilket avspeglar sig i namnet. Hon flyttar hemifrån som 15-åring för att jobba, först på Lovö, sedan i Stockholm, Bromma och Täby. Hon gifter sig 1925 med grovarbetaren Erik Oskar Sotterman och de får tre barn. De skiljer sig i december 1952 och i januari 1953 gifter Eva om sig med lantbrukaren Karl Josef Gustafsson från Banekind i Östergötland. De har dock redan levt ihop sedan flera år. De flyttar nu till Norrköping där de lever fram till skilsmässan 1968. Eva återvänder till Stockholm. Där bor hon fram till sin bortgång 1998.


Iris, Mary, Fritz och Eva

Linnéa, Eva, Iris, Ture och Fritz

Iris Linnéa Amalia (1905-1995)

Yngsta dottern Iris Magnusson bor kvar hemma hos sin mor Johanna, fram till dess att modern går bort 1938. Därefter lämnar Iris Gustavsberg och flyttar 1939 till Stockholm. Hon gifter sig 1940 med laboratoriebiträdet Yngve Fabian Melin och de får två söner. De skiljer sig 1948 och Iris flyttar till Söder i Stockholm, där hon blir kvar fram till sin bortgång 1995.


Iris med (okänd) Olle

Troligen Eva och Iris


Kommentarer