En essä om att beskära fruktträd och om att våga

Du står i din trädgård och stirrar på ett av de tolv fruktträden. Du håller sekatören i din ena hand och grensågen i den andra. Du har just lyft armen för att klippa av den första grenen, då du hejdat dig och sänkt den igen, inför tanken att du nästan gjort något oåterkalleligt, att du nästan brutit något som inte går att ersätta.
Du förundras inför att livet innehåller så många oåterkalleliga stunder; händelser, möten och ord som aldrig kommer tillbaka. Varje dag bär på möjligheter du inte provar, förbund du inte sluter, chanser du inte tar. Varje gång du väljer att avstå, i stället för att fullfölja något, har du förlorat en erfarenhet. Det är rädslan inför det okända, det du saknar erfarenhet av, som hindrar dig från att se hur lätt du egentligen kunde sträcka ut handen, bara lite till, och fånga möjligheten. Du lyfter armen och känner hur de ovana musklerna stramar.
”Nu tar jag av den här grenen”, tänker du.
Varför kan du inte förmå dig till att skära av den första grenen, om du inte tar sats, släpper alla tankar och bara gör det du måste, låter dig falla ut i det nya och okända. Du minns ett uppvaknande för flera år sedan. Du hade just drömt att du sågat av dig båda benen vid låren, då du vaknade kallsvettig och kände hur du ångrade dig. Under några sekunder tänkte du att du inte kunde sätta tillbaka benen, sedan insåg du att det bara varit en dröm. Men morgonen smakade bittert i munnen.
Du står under trädet och funderar. Armen med sekatören har åter sjunkit ner i ett hängande läge. Grensågen har du lutat mot trädstammen. Någonstans har du läst att människokroppen förnyar alla sina celler, med undantag av hjärncellerna, inom en period av sju år. Detta måste innebära att du är en helt ny människa vart sjunde år. Tanken svindlar. Hur är det då med äppelträdet, kommer det också att vara ett helt annat inom några år. Spelar vårt agerande egentligen någon roll, om du ändå är någon annan efter en så kort tid som sju år.
Du börjar känna dig fånig, en granne går förbi utanför staketet. Han ser din obeslutsamhet, hur du tvekar inför din uppgift. Han undrar säkert över om du kommer att bli klar med träden i år, innan saven stiger och det ändå är för sent. Fruktträden växer sig större och vildare för varje år, du borde göra något åt dem, det borde du verkligen. Grannen har passerat.
En gång i ett sällskap, kanske var det en middag, berättade en äldre man för dig, att människan känner lust att flytta, att dra vidare till nästa boplats, ungefär vart sjunde år. En del bejakar denna lust och flyttar verkligen, ensamma eller tillsammans med någon. De bryter upp. Andra hindras av sin egen rädsla, och förnekar lusten att vandra vidare. Det slår dig nu, kanske har det ett samband, kanhända vill den nya kroppen komma vidare och lämna minnet av den gamla bakom sig.
Du går ett varv runt trädet. Har det egentligen någon betydelse vad andra tycker. De knotiga grenarna växer på ett sätt som onekligen ser väldigt risigt ut. Du frågar dig, om det du gör kan vara intressant för någon annan än dig själv. Nyheten, som att du äntligen ska beskära dina tolv fruktträd, har ett visst intresse, men tiden för detta intresse är kraftigt begränsad. Om några veckor kommer ingen längre att minnas hur du genomfört denna osannolika uppgift, att du trotsat alla år av vånda, och äntligen tagit itu med det du förr eller senare måste göra. Då är det endast något som en gång hänt, och ingen tänker närmare på det.
Du känner den kväljande doften av solvärmda, multnande fjolårslöv. Snön smälter undan, det börjar bli bråttom. Häromdagen läste du en intervju med en alkoholist, som numera var nykter. Han sa att han ville skilja sig från sin hustru, en fantastisk kvinna som ställt upp för honom under alla de år då han söp och svinade, och även sedan han började leva nyktert. Det som hindrade honom var den tacksamhetsskuld han kände gentemot henne, men egentligen ville han komma vidare. Han ville möta en ny kvinna, sa han, tillsammans skulle de färdas mot nya mål. Du kommer ihåg hur du undrade, om han verkligen borde bryta upp eller om det vore bättre att han och hustrun återfann varandra, men du kom aldrig till någon slutsats, för telefonen hade ringt, och sedan hade du glömt alltihop, tills du nu helt plötsligt kom att tänka på det.
Du ser upp i trädets krona igen. Då japanerna formar sina bonsaiträd, de små förkrympta träden, vilka utstrålar underbar skönhet och evigt åldrande, mediterar de i flera timmar inför sitt träd. Först sedan de sett trädet i sitt inre, kan de ge det dess form.
”De har åldrandet som ett skönhetsideal, vilken fantastisk tanke”, tänker du.
Sedan tar du ett djupt andetag, och klipper av den grova grenen med sekatören. En ilning av välbehag drar snabbt genom din kropp, genast följd av oro. Varför väntade du inte till en annan dag, varför tog du inte en mindre gren först, varför förstörde du så brutalt det vackraste fruktträdet i din trädgård, det som skulle växa sig stort och starkt för att bära underbar frukt.
En stare kommer flygande. Den sätter sig i ett av de tolv fruktträden och börjar sjunga. Du inser, att det enda du egentligen har gjort, är att våga.
(1996)
Foto: gagge.se

Kommentarer