Sydkorea (1) - en introduktion

Ett sätt att bättre förstå ett annat land, är genom en jämförelse med det egna landet. Likheter och olikheter. Sydkorea har båda dessa variabler i en jämförelse med Sverige. Jag besökte Seoul i juni 2014 och det blev tydligt att Sverige har en hel del att lära av Sydkorea. Men Sydkorea har även mycket att lära av Sverige, inte minst när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män.


Sydkorea är en republik med president. I februari 2013 valdes Park Geun-hye till landets första kvinnliga president. Så här summerar Sveriges ambassadör i Seoul, Lars Danielsson, hennes första år på presidentposten:
”För den som till äventyrs hade hoppats på radikala förändringar under Sydkoreas första kvinnliga president (feb 2013--) är det väl en viss risk att ett mått av besvikelse infinner sig. Park valdes visserligen inte på något sätt på en feministisk dagordning men många här – inte bara kvinnor – hade nog hoppats på något mer bestämda tag för att börja bryta den ibland så bedövande mansdominansen i det sydkoreanska samhället. (…) 
På presidentens pluskonto måste dock skrivas att hon tycks fast benägen att underlätta för gifta kvinnor att återinträda på arbetsmarknaden efter att de fött barn. Även om detta sker utifrån grundtanken att det är kvinnan som skall hjälpas för att kunna balansera familje- och arbetsliv – mannens ansvar för familjen talas det inte så mycket om – så är det ändå ett steg i rätt riktning att presidenten nu uppmärksammar kvinnors viktiga potential för Sydkoreas fortsatta utveckling.” (ur rapport från Lars Danielsson 2014-02-19)
Klicka för större bild

Till ytan täcker Sydkorea lite mindre än en fjärdedel av Sverige. Befolkningen är ungefär fem gånger så stor som Sveriges, dvs drygt 50 miljoner invånare. Befolkningstätheten är i Sydkorea 493/km2, jämfört med Sveriges 21/km2.

Sydkorea är en stark ekonomi, med en BNP på 1 666 miljarder USD (Sverige: 394 miljarder USD). BNP per capita är 33 156 USD (Sverige: 40 870 USD).

Arbetslösheten är endast 3,2% (Sverige: 8,0%) och så mycket som 72,5% går vidare till högre studier (Sverige: 44%). Medellivslängden är 77 år för män och 84 år för kvinnor (Sverige: män 80 år, kvinnor 84 år).

Sydkoreanerna arbetar mycket mer än svenskarna. Årsarbetstiden är i snitt 2 090 timmar/år (Sverige: 1 636 timmar/år). 97,2% av hushållen har tillgång till internet (Sverige: 90,6%) och 73% har en smart mobil (Sverige: 63%).

Klicka för större bild

Administrativt delas Sydkorea in i åtta provinser och en autonom provins. Landet har sex städer och en "särskild stad" (Seoul). Korea är sedan 1945 delat längs den 38:e breddgraden, i Nord- och Sydkorea. Den norra delen av landet stod då under ockupation av Sovjetunionen och den södra delen av USA.

Sydkoreas infrastruktur är idag väl utbyggd, med motorvägar och järnvägar som binder samman de större städerna, flygplatser samt hamnar. Exempelvis tar det 4 timmar med höghastighetståg från Seoul i nordväst och till den näst största staden Busan i sydöstra Sydkorea.

Klicka för större karta


Kommentarer