Linnea och Tures bröllopstårta 1922

Det är lite spännande med gamla släktrecept. Det kan vara mormors rabarbersaft om sommaren eller farmors slottsstek på juldagen som fastnat i smakminnet. Eller så kan det, som i det här fallet, vara farmor och farfars bröllopstårta. Denna kaka har bakats oändligt många gånger i vår släkt, framför allt av min farmor och av min mor. 

Det sägs att receptet kommer från farfars syster Gerda (1886-1939). Receptet ska dessutom komma från Amerika, varför den även kallas "amerikatårtan". Den är söt och ganska mäktig. Första gången jag vet att den bakades var till farmor Linnea och farfar Tures bröllop på annandag jul 1922. 

Här kommer receptet i original (dra gärna ner på mängden socker om du vill). 

Du bakar två mjuka runda kakor, en gul och en brun. Kakorna delas så att du får totalt fyra tårtbottnar (eller fler om kakorna blir höga). De gula och de bruna tårtbottnarna ska varvas, så att tårtan blir randig. Mellan bottnarna stryks fyllningen. Slutligen glaseras hela tårtan. Tårtan är väldigt hållbar och kan även frysas in.

 

Gula kakan

2 ägg, 1,5 kkp socker, 2 kkp vetemjöl, 1 kkp kokt vatten, skalet av en citron, 2 tsk jästpulver (bakpulver), lite smör eller margarin.

Bruna kakan

2 ägg, 1,5 kkp socker, 2 kkp vetemjöl, 1 kkp kokt vatten, 2-3 tsk kakao, 2-3 tsk vaniljsocker, 2 tsk jästpulver (bakpulver), lite smör eller margarin.

Kräm till fyllning

1 kkp mjölk, 1 kkp socker kokas upp, redes av med 2 tsk potatismjöl, vispas tills det blir kallt sedan tillsätts saften av en citron.

Glasyr

2-3 hg pudersocker (florsocker) blandas med lite kokt vatten.


1 kkp (kaffekopp) motsvarar 1,5 deciliter. 

Amerikatårtan bakad till min 1-årsdag 1965


Kommentarer