Ett besök hos släktingar sommaren 1936

Det här är en fin berättelse från ett besök i Östersund sommaren 1936. Skoluppsatsen är skriven av min moster Gudrun, då 11 år. (Moderniserade verbformer i övrigt avskrift efter original.)


Mammas kusin Karl och hans fru var hit efter oss en lördagskväll. Vi for från Kälen klockan tio. Under vägen dit såg vi långt framme i vägen ett grönt sken. När vi kom närmare försvann det. Då sade pappa ”Det var väl någon räv eller katt som satt där”. På vägen blev mamma åksjuk och måste gå ur bilen en stund. Vi for förbi Pilgrimstad. När vi kom fram till våra släktingar var klockan tolv. Vi lade oss klockan 2. 

Badhusparken på 1930-talet.
Fotograf: Wiktor Lundberg, Östersund; Foto: Föreningen Gamla Östersund

På morgonen klockan åtta steg jag upp. När vi ätit gick mamma, pappa, Olle, Margit, Märit och jag samt mammas kusin Märta, hennes man och hennes dotter Märit ut på staden. Vi gick ned i Strandparken (Badhusparken) och såg på vattenfontänen. Det är som en liten rund sjö, och mitt i sjön är ett rör genom vilket en smal vattenstråle steg upp och for tillbaka i sjön. Vi såg även statyn ”Far och son”. Den var alldeles kolsvart. Sedan gick vi över nya Frösöbron, och den är mycket vacker. 

Badhusparken, skulpturen "Far och son"
Foto: Föreningen Gamla Östersund

Frösöbron invigd 1936.
Fotograf: Evert Pettersson; Foto: Föreningen Gamla Östersund

När vi gått över bron, såg jag den runsten, som vi läst om här i skolan. Kring den är stängt ett staket. Sedan gick vi för att gå upp på Frösö-tornet. Där köpte vi kaffe och apelsiner. Sedan gick vi upp på tornet. Därifrån syntes hela Östersund. Även fjällen syntes därifrån. Uppe på tornet såg vi fyra olika flaggor, nämligen den svenska, norska, danska och finska flaggan. Mamma skrev våra namn i besöksboken. Därefter gick vi tillbaka till våra släktingar. 

Runstenen på Frösön. Inskriften är från 1000-talet och berättar om kristendomens införande i landskapet.
Fotograf: Oscar Olsson; Foto: Föreningen Gamla Östersund

Utsiktstornet på Östberget, Frösön.
Foto: Jamtli

När vi ätit gick vi till folkparken. Där uppträdde Hilmer Borgeling och hans fru. Efter hela vägen var små lampor upphängda på en sträng. Det såg så vackert ut. Sedan på kvällen for vi till Odenslund, där bor Karl och hans fru. Där såg jag en igelkott som kom och drack mjölk. Där åt vi kväll, vi fick surströmming och potatis. 

Folkets Park 1947.
Fotograf: Georg S Lingsell, Östersund; Foto: Föreningen Gamla Östersund

Folkets Park 1947.
Fotograf: Georg S Lingsell; Foto: Föreningen Gamla Östersund

Sedan for vi tillbaka till de andra släktingarna för vi låg hos dem. 

"Korg-Olle" CH Olaussons affär 1950.
Foto: Föreningen Gamla Östersund

På måndagskvällen gick vi in i en leksaksaffär, där köpte pappa en sparbössa åt mig och en åt Olle, Margit fick en balja och ett tvättbräde och Märit fick en röd hink. Så var det slut på min roligaste dag sommaren 1936.

/Gudrun Johansson

Kommentarer