Storbonden Oluf i Norre 1542 - Utigårds

Jag har hittat anor som sträcker sig tillbaka till mitten av 1600-talet och kopplar min morfars släkt till en mycket gammal hälsingegård i Nor, Järvsö socken. Mycket tyder på att detta var en storgård redan på 1500-talet, som brukades av bonden Oluf. Nor ligger sydost om kyrkbyn, på östra sidan av Ljusnans älv. 


Min morfars morfars farmor, MARGARETA OLOFSDOTTER (1775-1835) gifte sig 1798 med drängen och sedermera dragonen Olof Esbjörnsson Hallenberg. De hade vid tiden båda tjänst i Skästra, Järvsö. Runt år 1800 flyttade paret till Bingsta i Berg socken, Jämtland. Det är Margareta som är länken till gården i Nor. Hennes mor Gertrud Jonsdotter var född på gården, liksom hennes morfar Jon Pehrsson (1712-1779), morfars far Pehr Pehrsson (ca 1679-) och troligen ännu längre tillbaka. Kan de även ha varit ättlingar till Oluf i Norre?


Oppigårds, Mittigårds och Utigårds i Nor (1974-75). Bilden tillhär Arkiv Digital (www.arkivdigital.se) och är en digitalfotograferad bild.


Rubriken på inlägget har jag delvis lånat från skriften "Järvsöbyarna 6, Nor" (Järvsö Hembygdsförening). I den kan man läsa om de äldsta skriftliga beläggen för bebyggelse i Nor. Jag citerar:

"Skriftställaren J J-son Hanzén skriver i sin bok "Järvsögårdarnas folk" följande (anm. utgiven 1874): "För mina ögon ser det ut som nedre delen av Kalvsjöns sydvästra strand och trakten nedåt sundet skall vara den äldsta bebyggelsen i socknen". På ett annat ställe i samma skrift läser vi att Nor kan räknas till de äldsta byarna i Järvsö."

Bonden Oluf i Norre beskrivs enligt skriften i en handling från 1542. Gårdarna beskrivs också i handlingar från Älvsborgs lösen 1571.

"Från detta år beskrivs denne bonde, som hade hela 86 mål (mål var ett mått på gårdens skatteförmåga). Då man vet, att medeltalet för de år 1542 angivna hemmanen i Järvsö var knappt 30 mål, förstår vi att Oluf i Norre ägde en stor gård. Kanske all den jord som ligger mellan byarna Kalv, Uvås och Norssundet. Vid inventeringen av Älvsborgs lösen som gjordes 1571 talas det om "Tvenne gårdar i Norre som låg i baksolsläge" (gårdarna låg i skuggan av Lustaberget) därmed torde Olufs stora gård vara liktydigt med nuvarande Oppigårds, Mittigårds och Utigårds. Intressant är också att på en gammal karta från början av 1700-talet finns två bolandsmarkeringar vid norr om sundet. Det är därför lätt att tro, att Oluf i Norre bodde och verkade inom den även idag stora gårdsbildning, som ovanstående gårdar utgör."

Om vi utgår från att uppgifterna stämmer, så kan vi sluta oss till att det 1542 låg en enda stor gård på platsen. Den ägdes och brukades av bonden Oluf. Omkring 30 år senare beskrivs två gårdar. Ett antagande kan vara att Oluf gått ur tiden och att gården nu hade delats mellan två av hans söner. Nästa tecken ska vara en karta från 1700-talets början, där två gårdar är markerade. Jag har hittat en karta över Järvsö socken, som troligen är från den tiden. Den är dock odaterad. Vid Norre kan man se två markeringar på Kalvsjöns sydvästra sida.



Allt tyder på att det fortsatt var två gårdar på platsen. Det syns även på lantmätare Johan Ströms karta från 1799 (nedan). Det är först under 1800-talet som gårdarna började delas, kanske främst på grund av en komplicerad ägarbild med mycket samägande.

Mina anor levde här under 1600-1700-tal. Det är dock föga troligt att någon av byggnaderna i gårdsbildningen står kvar från den tiden. Gårdarna och platsen är dock desamma. Eller, hur är det med den saken? I bokserien Svenska gods och gårdar, delen från 1940 som beskriver gårdar i Hälsingland finns en intressant uppgift om den byggnad som ser ut att vara äldst i gårdsbildningen, nämligen Utigårds. Där står:

"Manbyggnad uppförd på 1700-talet, påbyggd 1848."



Utigårds, ursprungligen uppförd på 1700-talet (1974-75). Bilden tillhär Arkiv Digital (www.arkivdigital.se) och är en digitalfotograferad bild.


Margareta Olofsdotters morfar Jon Pehrsson och mormor Margareta Andersdotter gifte sig 1742. De fick dottern Gertrud 1743. Endast tre år efter bröllopet insjuknade hustrun och dog, 27 år gammal. Två år senare gifte bonden om sig med Karin Olofsdotter. De fick fyra barn, alla halvsyskon till Gertrud: Pehr (1748), Olof (1750), Anna (1753), Karin (1755).

GERTRUD JONSDOTTER (1743-1815) gifte sig i maj 1770 med en hållkarl i Stene, Olof Olofsson Grofver (1739-1808), sedermera torpare i Sanna, Rödmyra och slutligen Öje i Järvsö. En hållkarl hade som uppgift att se till hästarna vid skjutsstationen, när skjutsarna behövde byta hästar för vidare färd eller nattvila. De fick två döttrar, Karin (1771) som gifte sig med en torpare i Skästra och Margareta (1775) som gifte sig med Olof Esbjörnsson Hallenberg.


Oppigårds, Mittigårds och Utigårds (1974-75). Bilden tillhär Arkiv Digital (www.arkivdigital.se) och är en digitalfotograferad bild.


Nu återvänder vi till gården i Nor och Jon Pehrsson. På 1700-talet fanns det tre gårdar i Nor, nr 1, 2 och 3. Jon bebodde gård nr 2. Lantmätaren Johan Ström gjorde under drygt ett decennium en omfattande kartläggning av samtliga byar i Järvsö socken. År 1799 var kartan över Nor klar. Gårdarna nr 1 och 2 låg grannar mellan Kalvsjön och Uvåssjön, strax norr om Ljusnan. 

Vid två juridiska förrättningar hade familjen redan kommit överens om  en fördelning av arvet efter den gamle bonden Jon Pehrsson. År 1774 klarlades det att gården skulle säljas till sonen och bonden Pehr Jonsson. Detta bekräftades även vid bouppteckningen 1779. Det var alltså Pehr som tog över gården i Nor och hans ättlingar följde senare efter honom.


Nor 1 och 2, Johan Ströms lantmäteriförättning 1799.


Med tiden växte byn, gårdar delades och nybruten mark tillkom. I husförhörslängden från 1854-57 benämndes gårdarna för första gången med gårdsnamn och de var då elva stycken. 

Nor nr 2 kallades nu ”Hästhagen” (en bit väster om den ursprungliga gården) och där bodde Jon Pehrssons sondotter Carin Pehrsdotter (1786-1873). En av hennes två söner, bonden Anders Andersson (1819-) hade tagit över gården tillsammans med hustrun Ingrid Jonsdotter. Carin bodde kvar på gården fram till sin död 1873. Några år tidigare, troligen 1867 hade gården sålts. Anders och Ingrid emigrerade tillsammans med sonen Anders till Nordamerika. Den 4 juni 1869 reste de från Göteborgs hamn med fartyget Hero till Hull i England, med slutdestination New York.


Nor 2 1884


År 1884 gjordes en lantmäteriförrättning för att dela fastigheten. Flera familjer samägde och bebodde gårdens byggnader. Under de kommande decennierna genomfördes försäljningar, avsöndringar och ansökningar om lagfarter. I Järvsö Hembygdsförenings skriftserie "Järvsöbyarna 6 – Nor" kan vi se att många gårdar fått egennamn. Fastigheten Nor 2 som stod i begrepp att delas innefattade då gårdarna ”Utigårds”, ”Mittigårds” och ”Hästhagen”. Granne låg ”Oppigårds”, Nor nr 1.

Efter att ha grubblat över kyrkoböcker och historiska kartor finner jag det för troligt att det var på nuvarande Utigårds som min morfars morfars farmors mor Gertrud Jonsdotter föddes. Även om min anmoder flyttade därifrån för ungefär 250 år sedan och de sista släktingarna lämnade för 150 år sedan, så känns det lite som att hitta hem till Järvsö. 

Läs mer: Dragon Olof Hallenberg vid Bergs Compagnie 1775-1867



Kommentarer